GreekEnglish (United Kingdom)
Αρχική Τομείς Δραστηριότητας
Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας PDF Εκτύπωση E-mail

 

Το δίκαιο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας είναι ένας τομέας του δικαίου που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη. Πρόκειται για το σύνολο των κανόνων που προστατεύουν τις τεχνικές και αισθητικές δημιουργίες, δηλαδή την ευρεσιτεχνία, τα υποδείγματα χρησιμότητας και τα βιομηχανικά σχέδια ή υποδείγματα, τα διακριτικά γνωρίσματα, δηλαδή την επωνυμία, το σήμα, το διακριτικό τίτλο κλπ, και τον αθέμιτο και ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η ευρεσιτεχνία είναι το αποκλειστικό δικαίωμα που δίνεται στον εφευρέτη, ο οποίος μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αναφορικά με την παραγωγή και χρήση ενός προϊόντος ή μιας νέας μεθόδου ή ενδεχομένως και ενός συνδυασμού των δύο. Το αποκλειστικό αυτό δικαίωμα χορηγείται για 20 χρόνια από την υποβολή της αίτησης και απαγορεύει σε άλλους να χρησιμοποιούν την κατοχυρωμένη εφεύρεση χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Σήμερα με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας και της γενετικής, ο τομέας των εφευρέσεων έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη άνθιση αλλά έχει γίνει και πεδίο έντονων ηθικών διλημμάτων και προβληματισμών.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης στον τομέα αυτό είναι πως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας δέχθηκε μόνο μέσα στο 2010 τον απίστευτο αριθμό των 232.000 αιτήσεων για απονομή διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ποσοστό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2009. Από αυτές τις αιτήσεις το 39% είχε προέλευση τα 38 κράτη-μέλη του ΕΓΔΕ, το 26% τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το 18% την Ιαπωνία και ποσοστό 5% προήλθε από τη Νότιο Κορέα και την Κίνα αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση εφευρέσεων, υποδειγμάτων χρησιμότητας και πιστοποιητικών σχεδίων και υποδειγμάτων είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Η διαδικασία ενώπιον του Ο.Β.Ι. είναι καταρχήν τυπική ενώ ο ουσιαστικός έλεγχος είναι περιορισμένος. Πρόσφατα δε σε μία προσπάθεια να δοθεί ώθηση στην εφευρετική δραστηριότητα, συμπεριλήφθηκε στο Ν. 3842/2010 «Περί αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» το άρθρο 71, το οποίο περιέχει φορολογικά κίνητρα για την κατοχύρωση εφευρέσεων από επιχειρήσεις.

Το δικηγορικό γραφείο "SKG LAWYERS" προσφέρει σε συνεργασία με έμπειρους τεχνικούς στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, απόλυτα εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε δικαστηριακό επίπεδο.